عملکردها

بدل جعلی

از دانشنامه علوم اسلامی

نسخهٔ تاریخ ‏۲۰ فوریهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۴:۳۰ توسط Hashemi (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

توضیح مفهومی

بَدَل جَعلی: مقابل بدل حقیقی.

بدل جعلی در برابر 'بدل حقیقی' - که در کلمات برخی به کار رفته - عبارت است از: عین) عوض (موجود از دو عینی که یکی تلف شده است.

در معاطات) ر معاطات (اختلاف است که آیا موجب ملکیّت است یا اباحه تصرّف؟ بنابر افاده ملکیّت نیز اختلاف است که ملکیّت حاصل از معاطات، آیا ملکیّت متزلزل) جایز و غیر لازم (است یا ملکیّت مستقر) لازم (؟

بنابر قول به ملکیّت متزلزل یا اباحه، اگر هر دو عین) عوض و معوّض (پس از تحویل تلف شوند، معاطات لازم می‏شود و اگر یکی از آن دو تلف شود، بنابر قول به ملکیّت متزلزل نیز معامله لازم خواهد شد؛ لیکن بنابر قول به اباحه، مسئله اختلافی است.

________________________________________

79

برقول به عدم لزوم، چنین استدلال شده است که اصل، بقای سلطنت مالک برعین موجود است و این اصل، حاکم بر اصل عدم ضمان به مثل یا قیمت) بدل حقیقی (است. علاوه‏بر آن، شکی در ضمان مال تلف شده و لزوم تدارک آن به بدلش نیست؛ لیکن بحث در این است که در تدارک به بدل، آیا بدل حقیقی) مثل یا قیمت مال تلف‏شده (باید پرداخت شود یا بدل جعلی) عین موجود (؟ که بنابر تدارک بدل جعلی، مالک عین تلف شده) مثلا فروشنده (می‏تواند عین موجود یعنی عوض آن‏را که دراختیار دارد به‏عنوان بدل مال تلف شده بردارد. 1

1. کتاب المکاسب 98 - 96 /3؛ مصباح الفقاهة 206 - 196 /2.

منابع

  1. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 2 : صفحه 78

اصطلاح‌نامه

اعم

بدل در اموال

وابسته

بدل حقیقی

منابع

  • فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 2 : صفحه 78
  • مصباح الفقاهة جلد 2 : صفحه 202