عملکردها

تفاوت میان نسخه‌های «تفویف»

از دانشنامه علوم اسلامی

 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۲۲:۳۶

توضیح مفهومی

تفویف : استفاده از فنون بدیعی مختلف در جملات متوالیِ مستقل با تساوی جمله‌ها در وزن

یکی از اسلوب‌های بدیعی قرآن 'تفویف' است؛ یعنی گوینده در کلام خود مفاهیم گوناگونی مانند مدح، وصف و فنون دیگر را بیاورد و هر کدام از فنون را در جمله‌ای مستقل بگنجاند؛ به شرط این که در وزن با یکدیگر مساوی باشند و در سجع از همدیگر جدا شوند.

'تفویف' در جمله‌های بلند، متوسط و کوتاه واقع می‌شود.

مثال جمله طولانی، نقل سخن ابراهیم خلیل (ع) است که می‌فرماید: «الَّذِی خَلَقَنِی فَهُوَ یَهْدِینِ ** وَالَّذِی هُوَ یُطْعِمُنِی وَیَسْقِینِ ** وَإِذَا مَرِضْتُ فَهُوَ یَشْفِینِ ** وَالَّذِی یُمِیتُنِی ثُمَّ یُحْیِینِ»؛ «آن کس که مرا آفریده و همو راهنماییم می‏کند و آن کس که او به من خوراک می‏دهد و سیرابم می‏گرداند و چون بیمار شوم او مرا درمان می‏بخشد و آن کس که مرا می‏میراند و سپس زنده‏ام می‏گرداند» (شعراء // 78 - 81) .

در این آیه، محاسن بدیعی فراوانی به‌کار رفته که یکی از آن‌ها 'مناسبت' است که در 'خلقنی' و 'یطعمنی' وجود دارد، و نیز 'تنکیت' که در آیه: «و إذا مَرِضتُ» هست؛ زیرا حضرت ابراهیم، افعال خیر را از خدای متعال و فعل شر را از آن خود می‌داند؛ و این بالاترین درجه ادب است.

مثال جمله متوسط: «تُولِجُ اللَّیْلَ فِی الْنَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِی اللَّیْلِ وَتُخْرِجُ الْحَیَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَتُخْرِجُ الَمَیَّتَ مِنَ الْحَیِّ»؛ «شب را به روز در می‏آوری و روز را به شب در می‏آوری و زنده را از مرده بیرون می‌آوری و مرده را از زنده خارج می‏سازی» (آل عمران// 27) .

در این آیه، محاسن بدیعی از جمله مطابقت، عکس و تبدیل تحقق یافته است.

منابع

  1. الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 304
  2. دانش نامه قرآن و قرآن پژوهی جلد 1 : صفحه 798
  3. محیط المحیط قاموس مطول للغة العربیة : صفحه 706

اصطلاح‌نامه

اعم

اسلوب بدیعی قرآن ( علوم قرآنی )

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه تفویف به زیرصفحه تفویف/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • آموزش علوم قرآن جلد 3 : صفحه 304
  • الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 304
  • دانش نامه قرآن و قرآن پژوهی جلد 1 : صفحه 798
  • محیط المحیط قاموس مطول للغة العربیة : صفحه 706