تفاوت میان نسخههای «اختلاف قرائات در اسماء»
از دانشنامه علوم اسلامی
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۱۷:۱۸
بر روی "◄" کلیک کنید)
توضیح مفهومی
اختلاف قرائات در اسماء : اختلاف در قرائات ناشی از صورتهای مختلف اسماء
ابوالفضل رازی موارد اختلاف قرائاتِ صاحبان قرائت را در قالب 7 وجه صورت بندی کرده است که یکی از این وجوه، اختلاف اسماء از جهت مفرد و تثنیه و جمع و تذکیر و تأنیث و مبالغه و مانند آن است.
1. نمونه اختلاف اَسماء به لحاظ مفرد و تثنیه و جمع، آیه: «بِرِسالاتی وَبِکَلامی» (اعراف//144) است که قرّاء مکّه و مدینه به لفظ مفرد، و سایر قرّاء به صیغه جمع قرائت کردهاند. و آیه: «إنَّ صلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ» (توبه//103) که حمزه و حفص و کسائی به لفظ مفرد، و سایر قرّاء به صیغه جمع قرائت کردهاند. و آیه: «لأجِدَنَّ خَیْرا منْها مُنْقَلبا» (توبه//103) که قرّاء مکّه و مدینه و ابن عامر به لفظ تثنیه (منهما) ، و سایر قرّاء به صیغه مفرد (منها) قرائت کردهاند.
2. نمونه اختلاف اَسماء به لحاظ تذکیر و تأنیث، آیه: «فنادتْهُ الملائکة» (آل عمران//39) است که حمزه و کسائی و خَلَف- به خلاف سایر قرّاء- به صیغه مذکّر (فناداه الملائکة) قرائت کردهاند.
3. نمونه اختلاف اَسماء به لحاظ مبالغه و غیر مبالغه، آیه: «بِکُلِّ ساحرٍ عَلِیمٍ» (اعراف//112) است که حمزه و کسائی- به خلاف سایر قرّاء- به صیغه مبالغه (سحّار) قرائت کردهاند.
نیز ر.ک:اختلاف قرائات در اِبدال.
منابع
- التمهید فی علوم القرآن جلد 2 : صفحه 101
اصطلاحنامه
اعم
اخص
- اختلاف قراءات در مقصور، اختلاف قرائات در اسم اشاره، اختلاف قرائات در اسم جنس، اختلاف قرائات در ضمایر، اختلاف قرائات در مصدر، اختلاف قرائات در ممدود