عملکردها

حقیقت شرعیه

از دانشنامه علوم اسلامی

رده‌ها
(برای دیدن زیررده‌ها
بر روی "◄" کلیک کنید)

توضیح مفهومی

حقیقت شرعی

حقیقت شرعی: به کارگیری شارع، لفظی را در معنایی خاص.

حقیقت شرعی عبارت است از اینکه شارع مقدّس لفظی را در معنایی خاص استعمال کند؛ به نحو وضع تعیینی یا تعیّنی) ر وضع (. از آن در علم اصول فقه بحث شده است.

بدون شک الفاظی مانند صلات، زکات، صوم و حج دارای معانی شرعی‏اند؛ بدین معنا که قبل از اسلام این معانی از آنها استفاده نمی‏شد. لیکن سخن در این است که آیا کاربرد این الفاظ در معانی شرعی به گونه وضع تعیینی یا تعیّنی در عصر شارع مقدس است )تعیینی یعنی اینکه شارع تصریح می‏کند من این لفظ را برای این معنا قرار دادم و تعیّنی بدین معنا است که شارع ابتدا لفظی را به طور مجاز - با قرینه - در معنایی به کار می‏برد و سپس بر اثر کثرت استعمال، در عصر شارع، مجاز به حقیقت منقلب می‏گردد( یا اینکه استعمال در زمان ائمّه علیهم السّلام، به سبب کثرت کاربرد متشرعان، به وضع تعیّنی حقیقی گردیده است؟ بنابر احتمال دوم، حقیقت متشرعه ثابت می‏گردد نه حقیقت شرعی.

ثمره این اختلاف در الفاظی که در عصر شارع بدون قرینه به کار رفته، اعم از کتاب و سنّت، آشکار می‏شود. بنابر ثبوت حقیقت شرعی، الفاظ یاد شده بر معانی شرعی حمل می‏شوند و بنابر عدم ثبوت آن، الفاظ بر معانی لغوی خود حمل می‏گردند یا - بنابر قول به توقف در دوران امر بین معنای حقیقی و مجازی - مجمل خواهند بود و بر هیچ یک حمل نمی‏شوند.

البته اختلاف یاد شده برای ما ثمره‏ای ندارد؛ زیرا احادیث حضرت رسول صلّی اللَّه علیه و آله از طریق اهل بیت آن حضرت

علیهم السّلام برای ما بازگو شده و کاربرد آن الفاظ در معانی شرعی در عصر آنان حقیقی است. قرآن کریم نیز اغلب، این الفاظ را با قرینه و شاهد به کار برده است؛ بنابر این فایده مهمی بر این بحث مترتّب نیست. 1

برخی گفته‏اند: ثبوت حقیقت شرعی در الفاظ عبادات از قبیل صلات و صوم منوط به این است که ماهیّت این گونه عبادات در اسلام ابداع شده باشد، در حالی که نوع این عبادات در میان ملتها و ادیان پیشین رایج و متداول بوده و برای این نوع اعمال در هر زبانی، لغتی به کار می‏رفته است، که در زبان عرب از آنها با الفاظ صلات، صوم، و مانند آنها تعبیر شده است؛ بنابر این، استعمال این الفاظ در عبادات خاص، اختصاص به دین اسلام ندارد؛ هرچند در کیفیّت، اجزا و شرایط آنها تصرف و تغییر حاصل شده است؛ بنابر این، این الفاظ در کلام شارع در همان معانی لغوی خود به کار رفته‏اند. 2

) ر حقیقت (

1. اصول الفقه 2 83 - 82 /1. نهایة الاصول/ 44؛ حقائق الاصول 5 /.

منابع

  1. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 3 : صفحه 346

اصطلاح‌نامه

اعم

حقیقت ( فقه )

اخص

حقیقت شرعیه عبادت

منابع

  • اصطلاحات فقهی : صفحه 194
  • فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 3 : صفحه 346
  • مبسوط در ترمینولوژی حقوق جلد 3 : صفحه 1738