عملکردها

حفظ نفس ( فقه )

از دانشنامه علوم اسلامی

رده‌ها
(برای دیدن زیررده‌ها
بر روی "◄" کلیک کنید)

توضیح مفهومی

حفظ جان: حفظ جانِ خود و هر مسلمانی، واجب و در معرض هلاکت قرار دادن آن، همچنین تعرض به جان انسان محترم، حرام است. از این رو، دفاع از جان خود در برابر مهاجم، جایز، بلکه در صورت انحصار حفظ جان به دفاع، واجب است. همچنین است دفاع از جان مؤمنی دیگر، هر چند برخی در وجوب آن اشکال کرده‏اند1) ر دفاع (.

حفظ جان به لحاظ اهمیّت آن در صورت تزاحم با دیگر واجبات یا ارتکاب محرّمات، بر آنها مقدم می‏شود؛ از این رو، خوردن مردار در حال اضطرار) ر اضطرار (برای حفظ جان، واجب است؛ 2 چنان که به جهت حفظ جان، خوردن غذای دیگری در حال اضطرار، حتّی بدون اذن وی - در صورت عدم امکان اذن3- و نیز اظهار کفر با اعتقاد قلبی به اسلام، در حال تقیّه4) ر تقیّه (جایز است.

منابع

  1. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 3 : صفحه 316

اصطلاح‌نامه

مترادفات

از واژه «حفظ نفس ( فقه )» بجای واژه‌های زیر استفاده کنید:

حفظ جان ( فقه )

اعم

حفظ ( نگهداری )

اخص

به لحاظ احترام:
حفظ نفس محترَمه، حفظ نفس مهدور الدم
به لحاظ دین:
حفظ نفس کافر، حفظ نفس مسلمان

وابسته

تاخیر نماز، خروج معتکف برای حفظ نفس، خودکشی ( فقه )، خوردن اضطراری محرمات، خوردن برای حفظ نفس، نفس انسانی ( فقه )، نگاه اضطراری به نامحرم

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه حفظ نفس ( فقه ) به زیرصفحه حفظ نفس ( فقه )/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید. == منابع ==magshow.php?kind=204

  • فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 3 : صفحه 316
  • کتاب الفقه علی المذاهب الاربعة جلد 1 : صفحه 585