عملکردها

توسّع

از دانشنامه علوم اسلامی

رده‌ها
(برای دیدن زیررده‌ها
بر روی "◄" کلیک کنید)

توضیح مفهومی

توسّع : بیان مطلب به صورت تفصیلی توسط گوینده

«توسع» از جمله اسلوب‌های بدیعی قرآن است. در این اسلوب، گوینده سخن خود را با تفصیل و به صورت گسترده بیان می‌کند؛ مانند:

1. «إِنَّ فِی خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَاخْتِلاَفِ اللَّیْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْکِ الَّتِی تَجْرِی فِی الْبَحْرِ بِمَا یَنفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنزَلَ اللّهُ مِنَ السَّمَاء مِن مَّاء فَأَحْیَا بِهِ الأرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِیهَا مِن کُلِّ دَآبَّةٍ وَتَصْرِیفِ الرِّیَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخِّرِ بَیْنَ السَّمَاء وَالأَرْضِ لآیَاتٍ لِّقَوْمٍ یَعْقِلُونَ»؛ «راستی که در آفرینش آسمانها و زمین و در پی یکدیگر آمدن شب و روز و کشتیهایی که در دریا روانند با آنچه به مردم سود می‏رساند و (همچنین) آبی که خدا از آسمان فرو فرستاده و با آن زمین را پس از مردنش زنده گردانیده و در آن هر گونه جنبنده‏ای پراکنده کرده و (نیز در) گردانیدن بادها و ابری که میان آسمان و زمین آرمیده است برای گروهی که می‏اندیشند واقعا نشانه‏هایی (گویا) وجود دارد» (بقره// 164) .

2. «أوْ کَظُلُمَاتٍ فِی بَحْرٍ لُّجِّیٍّ یَغْشَاهُ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ مَوْجٌ مِّن فَوْقِهِ سَحَابٌ ظُلُمَاتٌ بَعْضُهَا فَوْقَ بَعْضٍ إِذَا أَخْرَجَ یَدَهُ لَمْ یَکَدْ یَرَاهَا»؛ «یا (کارهایشان) مانند تاریکیهایی است که در دریایی ژرف است که موجی آن را می‏پوشاند (و) روی آن موجی (دیگر) است (و) بالای آن ابری است تاریکیهایی است که بعضی بر روی بعضی قرار گرفته است هر گاه (غرقه) دستش را بیرون آورد به زحمت آن را می‏بیند» (نور// 40) . اگر می‌خواست مطلب را به اختصار ادا کند به «أوْ کَظُلُمَاتٍ فِی بَحْرٍ لُّجِّیٍّ» بسنده می‌کرد.

منابع

  1. البرهان فی علوم القرآن (با حاشیه) جلد 3 : صفحه 413
  2. محیط المحیط قاموس مطول للغة العربیة : صفحه 969
  3. الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 284

اصطلاح‌نامه

اعم

اسلوب بدیعی قرآن ( علوم قرآنی )

اخص

توسع اضافی، توسع غیراضافی

وابسته

اِتّساع

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه توسّع به زیرصفحه توسّع/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه (189-190)، 284
  • البرهان فی علوم القرآن (با حاشیه) جلد 3 : صفحه 413
  • البرهان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 470
  • التمهید فی علوم القرآن جلد 5 : صفحه 316
  • محیط المحیط قاموس مطول للغة العربیة : صفحه 969