عملکردها

تزریق

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

تزریق

تزریق: وارد کردن مایعی مانند دارو به بدن با سوزن مخصوص.

تزریق از عناوین جدید است که از آن در بخش مسائل مستحدثه و نیز به مناسبت در بابهای طهارت، صوم، حج، تجارت و حدود سخن گفته شده است.

طهارت: سوزن تزریقی و مانند آن، که در داخل بدن با نجس مانند خون ملاقات کرده است، در صورتی که پس از بیرون آوردن، آغشته به خون نباشد، پاک است. 1 البتّه برخی در صورت علم به تماس، احتیاط را در اجتناب از آن دانسته‏اند هرچند خونی در آن دیده نشود. 2

صوم: تزریق آمپول بی‏حس کننده به روزه‏دار، به تصریح بسیاری از معاصران موجب بطلان روزه نمی‏شود؛ ولی در اینکه تزریق آمپول یا سرم غذایی یا دارویی روزه را باطل می‏کند یا نه، اختلاف است.

برخی آن را نیز مبطل نمی‏دانند ولی برخی دیگر احتیاط واجب را در ترک آن دانسته‏اند. 3

حج: تزریق آمپول و سرم در حال احرام جایز است، ولی اگر موجب خارج شدن خون از بدن گردد، حرمت آن در غیر موارد ضرور اختلافی است. 4

حدود: اگر کسی شراب را از غیر راه خوردن مانند تزریق وارد بدن کند، در صورتی که موجب مستی نشود، ثبوت حدّ بر او مورد اشکال واقع شده است5) ر شراب (.

تزریق خون: تزریق خون مطلقا - حتّی خون زن به مرد و عکس آن و خون کافر به مسلمان - جایز است. 6 خرید و فروش خون جهت تزریق، به تصریح بسیاری از معاصران، جایز است7) ر انتقال خون (.

1. المسائل المنتخبة) سیستانی (/ 91؛ المسائل المنتخبة) روحانی (/ 2 81. العروة الوثقی 3 56 /1. توضیح المسائل مراجع 892 /1 م 4 1576. مناسک حج) مراجع (/ 201 - 200 م 487؛ جواهر الکلام 5 407 /18. جامع‏المدارک 126 - 125 /7؛ تقریرات الحدود و التعزیرات) گلپایگانی (6 299 /1. مجمع المسائل 7 48 /1. منهاج الصالحین) خوئی (3 /2؛ مجمع المسائل 13 /2؛ منهاج الصالحین) سیستانی (5 /2.

منابع

  1. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 2 : صفحه 457

اصطلاح‌نامه

یادداشت دامنه

وارد کردن مایعی مانند دارو به بدن با سوزن مخصوص.

مترادفات

از واژه «تزریق» بجای واژه‌های زیر استفاده کنید:

تزریقات

اعم

افعال جوارحی ( فقه )

اخص

به لحاظ تزریق شده:
تزریق دارو به زن، تزریق دارو به مرد، تزریق روزه دار، تزریق مُحْرم
به لحاظ ماده:
تزریق خاک، تزریق خون، تزریق شراب، تزریق موادمخدر، تزریق نطفه

وابسته

آمپول، ضمان تزریق کننده

منابع

  • جامع المقاصد فی شرح القواعد جلد 3 : صفحه 67
  • سلسلة الینابیع الفقهیة جلد 29-2 : صفحه 83
  • فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 2 : صفحه 457