آیات صفت غضب
از دانشنامه علوم اسلامی
توضیح مفهومی
آیات صفت غضب : آیات نشاندهنده غضب الهی
واژه 'غضب' با مشتقات آن 22 بار در قرآن آمده است که از این موارد، 16 بار 'غضب' به نوعی به خداوند سبحان نسبت داده شده است که عبارتند از آیات: 93 سوره نساء: «وَغَضِبَ اللّهُ عَلَیْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِیمًا»؛ 6 سوره فتح: «وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَلَعَنَهُمْ وَأَعَدَّ لَهُمْ جَهَنَّمَ وَسَاءتْ مَصِیرًا»؛ 13 سوره ممتحنه: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا لَا تَتَوَلَّوْا قَوْمًا غَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ»؛ 61 سوره بقره: «وَضُرِبَتْ عَلَیْهِمُ الذِّلَّةُ وَالْمَسْکَنَةُ وَبَآؤُوْاْ بِغَضَبٍ مِّنَ اللَّهِ»؛ و نیز 93 سوره نساء؛ 14 سوره مجادله؛ 90 سوره بقره؛ 112 سوره آلعمران؛ 71 و 152 سوره اعراف؛ 16 سوره انفال؛ 106 سوره نحل؛ 81 و 86 سوره طه؛ 9 سوره نور و 16 سوره شوری.
به مجموع این آیات که نشان از غضب و خشم الهی دارند، 'آیات غضب' میگویند. 'غضب' حالتی است که بر اثر عوامل خاصی بر انسان عارض شده، با تأثر و تغییر حالت توأم است؛ ولی از آنجا که ذات باری تعالی ثابت و نامتغیر است، قطعاً مراد از غضب خداوند سبحان غیر از غضب در انسان است.
محققان و مفسران قرآن منظور از غضب خداوند را همان انتقام و بلا و عذاب میدانند که بر اثر بدکاری در دنیا بر شخص وارد میشود. در روایتی از امام صادق (ع) چنین آمده است:
'فرضاه ثوابه و سخطه عقابه من غیر شیء یتداخله فیهیجه و ینقله من حال الی حال…؛ رضای خدا ثواب او، و سخط خداوند انتقام و عقاب او است؛ بی آنکه چیزی در خدا اثر کرده و او را از حالی به حالی درآورد'.
منابع
- قاموس قرآن جلد 5 : صفحه (103-104)
- التحقیق فی کلمات القرآن جلد 7 : صفحه (321-234)
- الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 22
- المیزان فی تفسیر القرآن جلد 17 : صفحه (240-244)
اصطلاحنامه
مترادفات
از واژه «آیات صفت غضب» بجای واژههای زیر استفاده کنید:
اعم
نمایههای موضوعی
جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاحنامه).
برای دسترسی به نمایههای شامل واژه آیات صفت غضب به زیرصفحه آیات صفت غضب/نمایههای موضوعی مراجعه کنید.