عملکردها

آیات صفت استهزا

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

آیات صفت استهزا : آیات متضمن انتساب فعل استهزاء به خداوند

'استهزا' از ماده 'هزء' یا 'هزو' به معنای تمسخر و تحقیر است. واژه 'هزو' و مشتقات آن 34 بار در قرآن به کار رفته است. در بیشتر آیات، استهزا، فعل انسان‌هایی است که آیات خداوند یا پیامبران الهی را استهزا و مسخره می‌کردند. تنها در آیه 15 سوره بقره استهزا به خداوند نسبت داده شده که منافقان را استهزا کرده است: «اللّهُ یَسْتَهْزِیءُ بِهِمْ وَیَمُدُّهُمْ فِی طُغْیَانِهِمْ یَعْمَهُونَ»؛ «خدا (است که) ریشخندشان می‏کند و آنان را در طغیانشان فرو می‏گذارد تا سرگردان شوند».

قرآن کریم، علاوه بر استهزاء، افعال دیگری مثل مکر و خدعه و کید و… را نیز به خداوند نسبت داده است. مفسران اتفاق نظر دارند که معنای ظاهری این واژه‌ها مورد نظر نیست زیرا انتساب افعال مذکور بنابر معنای ظاهر آن‌ها شایسته خدای حکیم و حتی انسان‌های درستکار هم نیست. از این رو گفته شده هر صفتی که اطلاق آن بر خداوند به نحو حقیقی روا نباشد، به لوازم آن صفت تفسیر می‌شود. فخر رازی همه اعراض نفسانی مثل رحمت، فَرَح، سرور، غضب، حیا، مکر و استهزا را دارای اوائل و غایاتی می‌داند، مثلاً در مورد صفت حیا، ابتدای آن انکساری است که در نفس حاصل می‌شود و غایت و غرض آن ترک فعل است. در مورد خداوند آنچه صادق است همان غایات و اغراض مترتب بر این اوصاف است. بر این اساس مفسران در تأویل یا تفسیر هر یک از این اوصاف به حسب مورد و مصداق، اموری را ذکر کرده‌اند.

بر این اساس، استهزای الهی عبارت است از تحقیر شأن و مقام، سلب تأیید و توفیق، قطع رحمت و فضل و لطف، امهال و وانهادن اشخاص به خویش و غوطه‌ور کردن در گمراهی، طغیان و تباهی؛ و این خود نهایت تحقیر است. خداوند در باره منافقان و انسان‌های دو چهره چنین می‌کند.

منابع

  1. قاموس قرآن جلد 7 : صفحه 154
  2. التحقیق فی کلمات القرآن جلد 11 : صفحه (255-258)
  3. تفسیر نمونه جلد 2 : صفحه (103-105)
  4. التمهید فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه (284-288)
  5. الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 23

اصطلاح‌نامه

مترادفات

از واژه «آیات صفت استهزا» بجای واژه‌های زیر استفاده کنید:

آیات استهزای الهی

اعم

آیات صفات تشبیهی

وابسته

استهزای الهی، صفت استهزا

منابع

  • الاتقان فی علوم القرآن جلد 2 : صفحه 23
  • الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 23
  • التحقیق فی کلمات القرآن جلد 11 : صفحه (255-258)
  • التمهید فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه (284-288)، (320-323)
  • تفسیر نمونه جلد 2 : صفحه (103-105)
  • قاموس قرآن جلد 7 : صفحه 154