عملکردها

آیه تصدیق (علوم قرآنی )

از دانشنامه علوم اسلامی

نسخهٔ تاریخ ‏۹ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۳:۴۶ توسط Nazarzadeh (بحث | مشارکت‌ها) (Nazarzadeh صفحهٔ آیه تصدیق ( علوم قرآنی ) را بدون برجای‌گذاشتن تغییرمسیر به آیه تصدیق (علوم قرآنی ) منتقل کرد: جایگزینی متن - '( ' به '(')
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

توضیح مفهومی

آیه تصدیق ( علوم قرآنی ) : آیه 61 سوره توبه، در باره خوش‌باور بودن پیامبر (ص)

به آیه 61 سوره توبه 'آیه تصدیق' یا 'آیه اُذُن' می‌گویند: «وَمِنْهُمُ الَّذِینَ یُؤْذُونَ النَّبِیَّ وَیِقُولُونَ هُوَ أُذُنٌ قُلْ أُذُنُ خَیْرٍ لَّکُمْ یُؤْمِنُ بِاللّهِ وَیُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِینَ وَرَحْمَةٌ لِّلَّذِینَ آمَنُواْ مِنکُمْ وَالَّذِینَ یُؤْذُونَ رَسُولَ اللّهِ لَهُمْ عَذَابٌ أَلِیمٌ»؛ «و از ایشان کسانی هستند که پیامبر را آزار می‏دهند و می‏گویند او زودباور است بگو گوش خوبی برای شماست به خدا ایمان دارد و (سخن) مؤمنان را باور می‏کند و برای کسانی از شما که ایمان آورده‏اند رحمتی است و کسانی که پیامبر خدا را آزار می‏رسانند عذابی پر درد (در پیش) خواهند داشت».

به خوش‌باور- یعنی کسی که هر چه می‌شنود تصدیق می‌کند- 'أُذُن' می‌گویند. در باره سبب نزول این آیه گفته‌اند: جمعی از منافقان، پیامبر (ص) را اذیت کرده، می‌گفتند: ما هرچه بخواهیم می‌گوییم و اگر به گوش او رسید، نزد او می‌رویم و انکار می‌کنیم، و او از ما می‌پذیرد؛ زیرا محمد (ص) آدم خوش‌باور و دهن‌بین است و گفته هر کس را می‌پذیرد. در این هنگام، این آیه نازل شد و به آن‌ها پاسخ گفت. برای این آیه، شأن نزول‌های دیگری نیز گفته‌اند.

منابع

  1. پژوهشی در تاریخ قرآن کریم : صفحه 99
  2. تفسیر نمونه جلد 8 : صفحه 14
  3. التفسیر الکبیر جلد 16 : صفحه (115-117)

اصطلاح‌نامه

مترادفات

از واژه «آیه تصدیق ( علوم قرآنی )» بجای واژه‌های زیر استفاده کنید:

آیه 061 توبه، آیه اذن ( علوم قرآنی )

اعم

اسامی آیات، سوره توبه ( علوم قرآنی )

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه آیه تصدیق (علوم قرآنی ) به زیرصفحه آیه تصدیق (علوم قرآنی )/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • اسباب النزول : صفحه 168
  • الایمان و الکفر فی الکتاب و السنة جلد 1 : صفحه 245
  • التفسیر الکبیر جلد 16 : صفحه (115-117)
  • تفسیر نمونه جلد 8 : صفحه 14
  • لباب النقول فی اسباب النزول : صفحه 106
  • پژوهشی در تاریخ قرآن کریم : صفحه 99