تفاوت میان نسخههای «آیه صدقات (علوم قرآنی )»
از دانشنامه علوم اسلامی
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ ۱۷ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۱۵:۵۱
بر روی "◄" کلیک کنید)
توضیح مفهومی
آیه صدقات ( علوم قرآنی ) : آیات 60 و 102 توبه، در باره وجوب زکات و مورد مصرف آن
به آیه 60 سوره توبه 'آیه صدقات' میگویند و برخی آن را 'آیه زکات' نامیدهاند. «إِنَّمَا الصَّدَقَاتُ لِلْفُقَرَاء وَالْمَسَاکِینِ وَالْعَامِلِینَ عَلَیْهَا وَالْمُؤَلَّفَةِ قُلُوبُهُمْ وَفِی الرِّقَابِ وَالْغَارِمِینَ وَفِی سَبِیلِ اللّهِ وَابْنِ السَّبِیلِ فَرِیضَةً مِّنَ اللّهِ وَاللّهُ عَلِیمٌ حَکِیمٌ»؛ «صدقات تنها به تهیدستان و بینوایان و متصدیان (گردآوری و پخش) آن و کسانی که دلشان به دست آورده میشود و در (راه آزادی) بردگان و وامداران و در راه خدا و به در راه مانده اختصاص دارد (این) به عنوان فریضه از جانب خداست و خدا دانای حکیم است».
نزول این آیه که با کلمه 'إنّما' (نشانه انحصار) آغاز شده پس از آیه زکات (آیه 103 همین سوره) است و موارد و مصارف زکات را در هشت مورد منحصر میکند:
1. فقرا؛ 2. مساکین؛ 3. عاملان زکات (گردآوردندگان آن) ؛ 4. مؤلفة قلوبهم (کسانی که با پول و کمک مالی میتوان دل آنان را به اسلام جلب کرد) ؛ 5. آزاد ساختن بردگان؛ 6. پرداخت دین بدهکاران؛ 7. در راه خدا؛ 8. واماندگان در راه.
بعضی معتقدند فقیر کسی است که در زندگی خود کمبود مالی دارد و هرگز از کسی طلب نمیکند؛ اما مسکین کسی است که نیازش شدیدتر و دستش از کار کوتاه است؛ از این رو، سؤال و تکدّی میکند.
همچنین، به آیه 103 همین سوره (سوره توبه) هم آیه صدقات یا آیه زکات گفته میشود: «خُذْ مِنْ أَمْوالِهِمْ صَدَقَةً تُطَهِّرُهُمْ وَ تُزَکِّیهِمْ بِها وَ صَلِّ عَلَیْهِمْ إِنَّ صَلاتَکَ سَکَنٌ لَهُمْ وَ اللَّهُ سَمِیعٌ عَلِیمٌ»؛ «از اموال آنها صدقهای (زکات) بگیر تا به وسیله آن آنها را پاک سازی و پرورش دهی، و به آنها (هنگام گرفتن زکات) دعا کن که دعای تو مایه آرامش آنها است و خداوند شنوا و دانا است».
کلمه 'مِن' که برای بیان 'تبعیض' است، نشان میدهد که زکات همواره جزئی از مال را تشکیل میدهد، نه همه آن و نه قسمت عمده آن را.
در این آیه به دو قسمت از فلسفه اخلاقی و روانی و اجتماعی زکات اشاره کرده میفرماید: 'تو با این کار آنها را از رذائل اخلاقی، مثل دنیا پرستی و بخل و امساک پاک میکنی، و نهال نوعدوستی و سخاوت و توجه به حقوق دیگران را در آنها پرورش میدهی. و مفاسد و آلودگیهایی که در جامعه به خاطر فقر و فاصله طبقاتی و محرومیت گروهی از جامعه به وجود میآید با انجام این فریضه الهی برمیچینی. و نیز همبستگی اجتماعی و نمو و پیشرفت اقتصادی در سایه اینگونه برنامهها تامین میگردد.
این آیه نشان میدهد که حتی در برابر انجام وظائف واجب باید از مردم تشکر و تقدیر کرد، و مخصوصا از طریق معنوی و روانی آنها را تشویق نمود، لذا در روایات میخوانیم هنگامی که مردم زکات خود را خدمت پیامبر ص میآوردند پیامبر (ص) با جمله: «اللهم صل علیهم» به آنها دعا میکرد. از پرتو این دعا رحمت الهی بر دل و جان آنها نازل میشود، آن گونه که آن را احساس کنند، بعلاوه قدردانی پیامبر (ص) و یا کسانی که در جای او قرار میگیرند و زکات اموال مردم را میپذیرند، یک نوع آرامش روحی و فکری به آنها میبخشد، که اگر ظاهرا چیزی را از دست دادهاند بهتر از آن را بدست آوردهاند.
منابع
- تفسیر نمونه جلد 8 : صفحه 117
- تفسیر نمونه جلد 8 : صفحه 4
- تاریخ قرآن : صفحه 210
- المیزان فی تفسیر القرآن جلد 9 : صفحه 377
- المیزان فی تفسیر القرآن جلد 9 : صفحه 310
- المفردات فی غریب القرآن : صفحه 212
- نیل الخیرات فی القراءات العشرة جلد 9 : صفحه 377
- التفسیر الکبیر جلد 16 : صفحه (177-180)
اصطلاحنامه
مترادفات
از واژه «آیه صدقات ( علوم قرآنی )» بجای واژههای زیر استفاده کنید:
اعم
اخص
نمایههای موضوعی
جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاحنامه).
برای دسترسی به نمایههای شامل واژه آیه صدقات (علوم قرآنی ) به زیرصفحه آیه صدقات (علوم قرآنی )/نمایههای موضوعی مراجعه کنید.
منابع
- آموزش علوم قرآن جلد 2 : صفحه 435
- التفسیر الکبیر جلد 16 : صفحه (177-180)
- التمهید فی علوم القرآن جلد 2 : صفحه 351
- المفردات فی غریب القرآن : صفحه 212
- المیزان فی تفسیر القرآن جلد 9 : صفحه 310، 377
- تاریخ قرآن : صفحه 210
- تفسیر نمونه جلد 8 : صفحه 4، 117
- لباب النقول فی اسباب النزول : صفحه 110
- مجله پژوهشهای قرآنی جلد 4 : صفحه 203
- نیل الخیرات فی القراءات العشرة جلد 9 : صفحه 310، 377