تفاوت میان نسخههای «سُوَر قرینتان»
از دانشنامه علوم اسلامی
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۷ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۱۵:۳۶
بر روی "◄" کلیک کنید)
توضیح مفهومی
سُوَر قرینتان : سورههای انفال و برائت
چون سورههای انفال و برائت کنار هم قرار گرفته و قرین و همنشین یکدیگرند و همچنین میان آن دو با «بسمله» فاصلهای ایجاد نشده و محتوای آیات آنها بههم نزدیک است، سُوَر قرینتان یا قرینتَین خوانده میشوند.
از ابن عباس روایت شده که: به عثمان بن عفان گفتم: چرا سوره برائت را که از 'مئین' است با سوره انفال که از مثانی است هر دو را در 'سبع طول' قرار دادید، و میان آنها 'بسم اللَّه' ننوشتید؟ عثمان در پاسخ گفت: شیوه رسول خدا- صلی اللَّه علیه و آله- چنان بود که چون آیات قرآن بر او نازل میشد یکی از نویسندگان (و کتّاب) وحی را میخواند و بدو میفرمود: این آیات را در فلان سوره بگذار... و سوره انفال از نخستین سورههایی بود که در مدینه نازل شد، و سوره برائة از آخرین سورههایی بود که در آن شهر نازل گشت، و چون داستان این دو سوره شبیه به هم بود ما گمان کردیم که سوره برائت دنباله سوره انفال است، و خود آن حضرت نیز تا روزی که از دنیا رفت در این باره چیزی نفرمود، از اینرو ما این سوره را در ضمن 'سبع طُوَل' (هفت سوره طولانی قرآن) قرار دادیم، و میان آن دو 'بسم اللَّه' ننوشتیم. و این دو سوره را 'قرینتین' (قرین یکدیگر) میخواندند.
منابع
- جمال القراء و کمال الاقراء جلد 1 : صفحه 179
- تاریخ قرآن : صفحه 597
- پژوهشی در تاریخ قرآن کریم : صفحه 105
- مجمع البیان فی تفسیر القران جلد 5 : صفحه 6
اصطلاحنامه
مترادفات
از واژه «سُوَر قرینتان» بجای واژههای زیر استفاده کنید:
اعم
اخص
نمایههای موضوعی
جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاحنامه).
برای دسترسی به نمایههای شامل واژه سُوَر قرینتان به زیرصفحه سُوَر قرینتان/نمایههای موضوعی مراجعه کنید.