تفاوت میان نسخههای «آیه جزیه (علوم قرآنی )»
از دانشنامه علوم اسلامی
جز (۱ نسخه واردشده) |
Nazarzadeh (بحث | مشارکتها) جز (Nazarzadeh صفحهٔ آیه جزیه ( علوم قرآنی ) را بدون برجایگذاشتن تغییرمسیر به آیه جزیه (علوم قرآنی ) منتقل کرد: جایگزینی متن - '( ' به '(') |
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۹ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۵۶
توضیح مفهومی
آیه جزیه ( علوم قرآنی ) : آیه 29 سوره توبه، در باره جنگ و قتال با مشرکان به دلیل پیمان شکنی آنان
به آیه 29 سوره توبه 'آیه جزیه' میگویند: «قاتِلُوا الَّذینَ لا یُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَ لا بِالْیَوْمِ الْآخِرِ وَ لا یُحَرِّمُونَ ما حَرَّمَ اللَّهُ وَ رَسُولُهُ وَ لا یَدینُونَ دینَ الْحَقِّ مِنَ الَّذینَ أُوتُوا الْکِتابَ حَتَّی یُعْطُوا الْجِزْیَةَ عَنْ یَدٍ وَ هُمْ صاغِرُونَ»؛ «با کسانی از اهل کتاب که به خدا و روز بازپسین ایمان نمیآورند، و آنچه را خدا و فرستادهاش حرام گردانیدهاند حرام نمیدارند و متدیّن به دین حق نمیگردند، کارزار کنید، تا با(کمالِ) خواری به دست خود جزیه دهند».
' جزیه' از ماده 'جزاء' به معنی مالی است که از غیر مسلمانان که در پناه حکومت اسلامی قرار میگیرند گرفته میشود و این نامگذاری به خاطر آن است که آن را به عنوان جزاء در برابر حفظ مال و جانشان به حکومت اسلامی میپردازند. 'صاغر' از ماده 'صغر' (بر وزن پسر) به معنی کسی است که به کوچکی راضی شود، و منظور از آن در آیه فوق آن است که پرداختن جزیه باید به عنوان خضوع در برابر آئین اسلام و قرآن بوده باشد، و به تعبیر دیگر نشانهای برای همزیستی مسالمتآمیز و قبول موقعیت یک اقلیت سالم و محترم در برابر اکثریت حاکم بوده باشد. و اینکه بعضی از مفسران آن را به عنوان تحقیر و توهین و اهانت و سخریه اهل کتاب دانستهاند، نه از مفهوم لغوی کلمه استفاده میشود و نه با روح تعلیمات اسلام سازگار است و نه با سایر دستوراتی که در باره طرز رفتار با اقلیتهای مذهبی به ما رسیده است تطبیق میکند.
' جزیه' یک نوع مالیات سرانه اسلامی است که به افراد تعلق میگیرد، نه بر اموال و اراضی، و به تعبیر دیگر 'مالیات سرانه سالانه' است.
' جزیه' قبل از اسلام هم بوده است، بعضی معتقدند نخستین کسی که 'جزیه' گرفت انوشیروان پادشاه ساسانی بود، ولی اگر این مطلب را مسلم ندانیم، حد اقل انوشیروان کسی بود که از ملت خود جزیه میگرفت، و از همه کسانی که بیش از بیست سال و کمتر از پنجاه سال داشتند و از کارکنان حکومت نبودند، از هر نفر به تفاوت 12 یا 8 یا 6 یا 4 درهم مالیات سرانه اخذ میکرد.
فلسفه اصلی این مالیات را چنین نوشتهاند که دفاع از موجودیت و استقلال و امنیت یک کشور وظیفه همه افراد آن کشور است، بنا بر این هر گاه جمعی عملا برای انجام این وظیفه قیام کنند، و عدهای دیگر به خاطر اشتغال به کسب و کار نتوانند در صف سربازان قرار گیرند وظیفه گروه دوم این است که هزینه جنگجویان و حافظان امنیت را به صورت یک مالیات سرانه در سال بپردازند.
از ا?ن رو، جزیه تنها یک نوع کمک مالی است، که از طرف اهل کتاب در برابر مسئولیتی که مسلمانان به منظور تامین امنیت جان و مال آنها به عهده میگیرند، پرداخت میگردد. و آنها که جزیه را یک نوع 'حق تسخیر' به حساب آوردهاند، توجه به روح و فلسفه آن نداشتهاند، آنها به این حقیقت توجه نکردهاند که اهل کتاب هنگامی که به صورت اهل ذمه در آیند حکومت اسلامی موظف است آنان را از هر گونه تعرض و آزاری مصونیت بدهد.
و با توجه به اینکه آنها در برابر پرداخت جزیه علاوه بر استفاده از مصونیت و امنیت هیچ گونه تعهدی از نظر شرکت در میدان جنگ و کلیه امور دفاعی و امنیتی بر عهده ندارند، روشن میشود که مسئولیت آنها در برابر حکومت اسلامی به مراتب از مسلمانان کمتر است، یعنی آنها با پرداخت مبلغ ناچیزی در سال از تمام مزایای حکومت اسلامی استفاده میکنند، و با مسلمانان برابر میشوند، در حالی که در متن حوادث و در برابر خطرات قرار ندارند.
از جمله دلایل روشنی که این فلسفه را تایید میکند، این است که در عهدنامههایی که در دوران حکومت اسلامی میان مسلمانان و اهل کتاب در زمینه جزیه منعقد میشد، به این موضوع تصریح گردیده است، که اهل کتاب موظفند جزیه بپردازند، و در برابر، مسلمانان موظفند امنیت آنها را تامین کنند، و حتی اگر دشمنانی از خارج به مقابله و آزار آنها برخیزند، حکومت اسلامی از آنها دفاع خواهد کرد.
توجه به این نکته نیز لازم است، که جزیه اندازه مشخصی ندارد، و میزان آن بستگی به توانایی جزیه دهندگان دارد، ولی آنچه از تواریخ اسلامی به دست میآید این است که غالبا مبلغ مختصری در این زمینه قرار داده میشد. و این مبلغ گاهی در حدود یک دینار در سال بیشتر نبود، و حتی گاهی در عهدنامهها قید میشد که جزیه دهندگان موظفند به مقدار تواناییشان جزیه بپردازند.
از مجموع آنچه گفته شد ایرادهای گوناگون و سمپاشیهایی که در زمینه این حکم اسلامی میشود، از میان خواهد رفت، و ثابت میشود که این یک حکم عادلانه و منطقی است.
منابع
اصطلاحنامه
مترادفات
از واژه «آیه جزیه ( علوم قرآنی )» بجای واژههای زیر استفاده کنید:
اعم
نمایههای موضوعی
جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاحنامه).
برای دسترسی به نمایههای شامل واژه آیه جزیه (علوم قرآنی ) به زیرصفحه آیه جزیه (علوم قرآنی )/نمایههای موضوعی مراجعه کنید.
منابع
- اتحاف فضلاء البشر بالقراءات الاربعة عشر : صفحه 364
- الایمان و الکفر فی الکتاب و السنة جلد 1 : صفحه 250
- البیان فی تفسیرالقرآن : صفحه 287
- التمهید فی علوم القرآن جلد 2 : صفحه 319، 351
- المیزان فی تفسیر القرآن جلد 9 : صفحه 237
- تفسیر نمونه جلد 7 : صفحه 291، (350-358)
- تناسب آیات : صفحه 169
- جامع البیان فی معرفه رسم القرآن : صفحه 24
- قرآن پژوهی (هفتادبحث وتحقیق قرآنی) : صفحه 13
- نیل الخیرات فی القراءات العشرة جلد 9 : صفحه 151