مهادنه با شرط فاسد
از دانشنامه علوم اسلامی
توضیح مفهومی
مهادنه با شرط فاسد : پیمان صلح با کفار مشروط به شرط فاسد از نظر شرع مقدس
در باره صحت یا عدم صحت پیمان صلحی که در آن شرطی از شروط فاسد در متن گنجانیده شود سه قول مطرح است.
1ـ قول به بطلان مهادنه مشروط به شرط فاسد که قول بسیاری از فقهای شیعه از جمله شیخ طوسی در « مبسوط » [۱] ، علامه در « تذکرة »، « منتهی المطالب » [۲] و « قواعد الاحکام » [۳] ، کرکی در « جامع المقاصد » [۴] ، شهید ثانی در « مسالک » [۵] و صاحب جواهر [۶] است. حتی کسانی که در عقود دیگر همچون بیع و نکاح، قائل به عدم فساد عقد به خاطر فساد شرطاند. در این باب قائل به فساداند.
دلیل: شرط باب معاوضات با شرط باب هدنه کاملا متفاوت است زیرا شرط در باب معاوضات از باب تعدد مطلوب است. بر خلاف مهادنه، که در آن، شرط و مشروط یک چیز است، چون در معاوضات، اصل عقد بر چیزی غیر از شرط واقع میشود و شرط چیزی زاید بر اصل معامله است و به فرض که شرط حاصل نشود، اصل شیء مورد معامله هم چنان به قوت خود باقی است. امّا در صلح چنین تفکیکی نمیتوان قائل شد زیرا همه شروط صلح، داخل در اصل موضع مصالحه هستند. [۷]
2ـ قول به عدم بطلان مهادنه مشروط به شرط فاسد: مرحوم سبزواری در « مهذب الاحکام » [۸] و بعضی از صاحبنظران [۹] این قول را اختیار کردهاند.
3ـ تفصیل میان شروط فاسد. به این معنا که هر جا شرط در مهادنه، مقوّم معامله و رکن در مقصود بود، در صورت فسادش، اصل عقد هدنه نیز باطل میشود. امّا اگر چنین نبود. عقد صحیح است؛ حضرت آیتاللّه خامنهای حفظهاللّه. این قول را اختیار نمودهاند [۱۰].
پانوشت
- ↑ المبسوط فی فقه الامامیة جلد 2 : صفحه 55
- ↑ تذکرة الفقهاء (ط ج) جلد 9 : صفحه 354
- ↑ قواعدالاحکام جلد 1 : صفحه 516
- ↑ جامع المقاصد فی شرح القواعد جلد 3 : صفحه 468
- ↑ مسالک الافهام الی تنقیح شرائع الاسلام جلد 3 : صفحه 87
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 301
- ↑ مجله فقه اهل بیت جلد 11،12 : صفحه 93
- ↑ مهذب الاحکام جلد 15 : صفحه 118
- ↑ منهاج الصالحین جلد 1 : صفحه 404
- ↑ مجله فقه اهل بیت جلد 11،12 : صفحه 94