عملکردها

قصه یأجوج و مأجوج

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

قصه یأجوج و مأجوج : سرگذشت قرآنی قوم یأجوج و مأجوج

قرآن کریم در دو مورد (کهف//94؛ انبیاء// 96) از «یأجوج و مأجوج» سخن گفته که از آن برمی‌آید این دو نام متعلق به دو قبیله وحشی و خونخوار بوده که مزاحمت شدیدی برای ساکنان محل سکونت خود داشتند.

علامه طباطبایی (ره) از مجموع گفته‌های تورات استفاده می‌کند یأجوج و مأجوج، گروه یا گروه‌های بزرگ و مردمانی جنگجو و غارتگر بودند که در دوردست‌ترین نقطه شمال آسیا می‌زیستند.

عبدالرؤوف مصری معتقد است یأجوج و مأجوج قبایلی از «مغول» و ساکن در آن طرف دیوار چین بودند و چینی‌ها آنان را رعیت متمرد می‌نامیدند و پادشاهان چین با آن‌ها پیوسته در حال جنگ و گریز بودند. در سال 235 پیش از میلاد، نخستین امپراتور چین تدابیری اندیشید که از جمله آن‌ها ایجاد سدّ چین بود و در سال 225 قبل از میلاد دیوار چین به طول 1500 میل از کانسو تا خلیج سونح امتداد یافت. آتیلا که در اوایل قرون وسطی به اروپا هجوم آورد و چنگیزخان که تمام ممالک شرق را دستخوش وحشت کرد، از این قبیله بودند. همچنین ایشان و علائلی، یأجوج و مأجوج مسطور در آیه 96 سوره انبیاء را عَلَم برای قبیله خاصی نمی‌دانند.

قصه یأجوج و مأجوج در کتاب ~حزقیال~ (باب‌های 38 - 39) با عنوان «یأجوج و مأجوج» موجود است و چند فقره از Aggadah در باره جنگ یأجوج و مأجوج سخن می‌گوید که علامت ظهور دوران مسیح است.

برخی گفته‌اند یأجوج و مأجوج همان اقوام بدوی بودند که آن‌ها را «تاتار» نامیده‌اند. حدود ششصد سال پیش از میلاد، یک دسته از آنان در سواحل دریای سیاه پراکنده شده، هنگام پایین آمدن از دامنه کوه‌های قفقاز، به آسیای غربی هجوم بردند. این نقطه، آن روز «مغولستان» نامیده می‌شد. ذوالقرنین برای جلوگیری از تاخت و تاز آن‌ها، سدّی میان دو کوه ساخت.

منابع

  1. اعلام القرآن : صفحه 663
  2. تفسیر نمونه جلد 12 : صفحه 551
  3. اعلام القرآن : صفحه 322
  4. قاموس قرآن جلد 7 : صفحه 260
  5. قاموس قرآن جلد 6 : صفحه (237-238)

اصطلاح‌نامه

اعم

قصص اقوام گذشته

وابسته

قصه ذوالقرنین

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه قصه یأجوج و مأجوج به زیرصفحه قصه یأجوج و مأجوج/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • اعلام القرآن : صفحه 322، 663
  • تفسیر نمونه جلد 12 : صفحه 551
  • دائرة المعارف قرآن (ترجمه الاتقان) : صفحه 52
  • قاموس قرآن جلد 6 : صفحه (237-238)
  • قاموس قرآن جلد 7 : صفحه 260