عملکردها

قصه مؤمن آل‌فرعون

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

قصه مؤمن آل‌فرعون : سرگذشت یکی از مؤمنان به موسی (ع) از قوم فرعون

یکی از قصه‌های قوم بنی‌اسرائیل، قصه «مؤمن آل‌فرعون» است که در قرآن کریم ضمن قصه حضرت موسی (ع) و فرعون ذکر شده است. در آیه 28 سوره غافر آمده است: «وَقَالَ رَجُلٌ مُّؤْمِنٌ مِّنْ آلِ فِرْعَوْنَ یَکْتُمُ إِیمَانَهُ أَتَقْتُلُونَ رَجُلًا أَن یَقُولَ رَبِّیَ اللَّهُ وَقَدْ جَاءکُم بِالْبَیِّنَاتِ مِن رَّبِّکُمْ وَإِن یَکُ کَاذِبًا فَعَلَیْهِ کَذِبُهُ وَإِن یَکُ صَادِقًا یُصِبْکُم بَعْضُ الَّذِی یَعِدُکُمْ إِنَّ اللَّهَ لَا یَهْدِی مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ کَذَّابٌ»؛ «و مردی مؤمن از آل‌فرعون که ایمانش را پنهان می‌کرد گفت: آیا می‌خواهید مردی را به‌خاطر این بکشید که می‌گوید پروردگار من خداوند است؟ و برای شما معجزاتی از سوی پروردگارتان آورده است و اگر دروغگو باشد، زیان دروغش بر او است و اگر راستگو باشد، بخشی از آن‌چه وعده می‌دهد، به شما خواهد رسید. بی‌گمان، خداوند گزافکار و دروغگو را هدایت نمی‌کند».

از آیات قرآن همین قدر استفاده می‌شود که او مردی از فرعونیان بود که به موسی (ع) ایمان آورد؛ اما ایمان خود را پنهان می‌کرد. در دل به موسی (ع) عشق می‌ورزید و خود را موظف به دفاع از او می‌دید. او مردی هوشیار و دقیق و وقت‌شناس و از نظر منطق بسیار نیرومند و قوی بود که در لحظات حساس به یاری موسی (ع) شتافت….

در روایات اسلامی و سخنان مفسران توضیحات بیشتری در باره او آمده است؛ از جمله این که او پسرعمو یا پسرخاله فرعون بود…. بعضی دیگر او را یکی از پیامبران خدا به نام حزبیل یا حزقیل می‌دانند. همچنین گفته شده او سرپرست خزائن و گنجینه‌های فرعون بوده است.

منابع

  1. تفسیر نمونه جلد 20 : صفحه 87
  2. قصص قرآن جلد 2 : صفحه 98
  3. اعلام القرآن : صفحه 619

اصطلاح‌نامه

اعم

قصص قوم بنی اسرائیل

منابع

  • اعلام القرآن : صفحه 619
  • تفسیر نمونه جلد 20 : صفحه 87
  • قصص قرآن جلد 2 : صفحه 98