عملکردها

شرایط استفتا

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

شرایط استفتا : امور لازم در طلب فتوا از یک شخص

شرایط استفتا شرایطی است که شخص مستفتی ـ کسی که فتوای دیگری را طلب می‌کند ـ باید در مقام استفتا آنها را رعایت نماید تا تقلید او صحیح باشد این شرایط عبارت است از:

1. مستفتی باید از کسی طلب فتوا نماید که اطمینان (ظن غالب) داشته باشد دارای ملکه اجتهاد بوده و شرایط مرجعیت تقلید را دارا است؛ مثل این که مشاهده کند وی در ملأ عام فتوا صادر می‌کند و مقلدان زیادی دارد که از او فتوا می‌خواهند؛ بنابراین، از کسی که به اجتهاد و دیانت او اطمینان ندارد، نباید استفتا کند.

2. مستفتی باید در شناخت مفتی و مجتهد اعلم و اورع تحقیق و کوشش لازم را بنماید و اگر دو مجتهد با یک دیگر در علم و ورع یکسان باشند، او مخیّر است از هر کدام که خواست، استفتا نماید، اما اگر یکی از آنها بر دیگری از یک نظر رجحان داشته باشد، باید از او تقلید و استفتا کند، و در صورتی که هر یک از آن دو مجتهد در یک ویژگی از دیگری برتر باشد، برای مثال، یکی از نظر تقوا و دیگری از نظر علم قوی تر باشد، تقلید از اعلم لازم است.

منابع

  1. مبادی الوصول الی علم الاصول : صفحه (247-248)
  2. معالم الدین و ملاذ المجتهدین : صفحه (244-245)
  3. تحریرالمعالم : صفحه 219
  4. فرهنگ نامه اصول فقه

اصطلاح‌نامه

وابسته

استفتا

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه شرایط استفتا به زیرصفحه شرایط استفتا/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • المحصول فی علم اصول الفقه جلد 6 : صفحه 80، 91
  • تحریرالمعالم : صفحه 219
  • مبادی الوصول الی علم الاصول : صفحه (247-248)
  • معالم الدین و ملاذ المجتهدین : صفحه (244-245)