سوره توحید ( فقه )
از دانشنامه علوم اسلامی
توضیح مفهومی
توحید؛ سوره) اخلاص؛ قل هو اللَّه احد؛ سوره(: صد و دوازدهمین سوره قرآن کریم.
در بابهای طهارت، صلات و حج به مناسبت از آن سخن رفته است.
قرائت سوره قدر در رکعت اوّل و توحید در رکعت دوم نمازهای یومیّه، مستحب و ترک قرائت توحید در همه نمازهای روزانه و نیز قرائت آن به یک نَفَس، مکروه است. 1
قرائت یک سوره - جز سوره توحید - در دو رکعت نماز یومیّه، مکروه است. 2 در صورت آغاز به قرائت سوره توحید در نماز، اتمام آن واجب است و عدول به سوره دیگر جز سوره جمعه و منافقون در نماز جمعه یا ظهر روز جمعه بنابر مشهور، جایز نیست. هرچند در اینکه عدول در نماز یاد شده به طور مطلق جایز است یا قبل از رسیدن به نصف یا گذشتن از نصف، اختلاف است. 3
گفتن سه بار 'کَذلِکَ اللَّهُ رَبُّنا' یا یک، دو یا سه بار 'کَذلِکَ اللَّهُ رَبّی' پس از قرائت سوره توحید، مستحب است. 4 تلاوت سوره توحید در بسیاری از نوافل مانند دو رکعت اوّل نافله شب، 5 یک رکعت وتر، 6 نافله صبح، رکعت اوّل نافله ظهر و مغرب، نماز احرام و نماز طواف7 و نیز هنگام زیارت اهل قبور8 و وقوف در عرفات، 9 مستحب است.
1و2. العروة الوثقی 3 662 /1. مستمسک العروة 191 - 189 /6؛ مهذبالاحکام 4 289 /6. العروة الوثقی 5 662 /1. جواهر الکلام 6 414 /9. الخلاف 7 538 /1. جواهر الکلام 8 412 /9. کشفالغطاء 9 300 /2. جواهرالکلام 52 /19.
منابع
- فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 2 : صفحه 658
اصطلاحنامه
مترادفات
از واژه «سوره توحید ( فقه )» بجای واژههای زیر استفاده کنید:
اعم
وابسته
نمایههای موضوعی
جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاحنامه).
برای دسترسی به نمایههای شامل واژه سوره توحید ( فقه ) به زیرصفحه سوره توحید ( فقه )/نمایههای موضوعی مراجعه کنید.