عملکردها

جزیرة العرب

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

جزیرة العرب ) اَرضُ‏العرب(: پهناورترین شبه جزیره جهان، واقع در جنوب غربی آسیا.

جزیرة العرب، شبه جزیره بزرگی است، واقع در منتهی الیه جنوب غربی آسیا که از سه طرف در حصار آب قرار دارد؛ از غرب به دریای سرخ، که حدّ فاصل جزیرة العرب و قارّه آفریقا است؛ از جنوب به اقیانوس هند و از شرق به دریای عمّان و خلیج فارس. تنها از شمال با کویت، عراق و شامات ارتباط زمینی دارد. به سبب جریان رودها، از جمله فرات در قسمت شمالی آن - که شبه جزیره را تقریباً به صورت جزیره در آورده است - اکثر جغرافی نویسان و مورخان آن جا را جزیرة العرب نامیده‏اند.

________________________________________

84


جزیرة العرب از نظر جغرافیایی به پنج بخش تقسیم می‏شود: حجاز) بخشی از ساحل شرقی دریای سرخ با شهرهایی چون مکّه، مدینه، جدّه و طائف (، تهامه) واقع در جنوب حجاز (، نجد) واقع در شرق حجاز (، عروض) واقع در ناحیه شرقی شبه جزیره (و یمن) واقع در قسمت جنوبی شبه جزیره (. امروزه بخش بزرگی از شبه جزیرة العرب را کشور عربستان سعودی تشکیل می‏دهد. کشورهای یمن، کویت، امارات متحده عربی، قطر و عمّان از دیگر سرزمینهای تشکیل دهنده آن هستند. 1 از این عنوان در باب جهاد سخن گفته‏اند.

بنابر قول مشهور، سکونت کفّار در جزیرة العرب جایز نیست. 2 در اینکه مراد از جزیرة العرب چیست، اختلاف است. برخی، آن را خصوص حجاز دانسته‏اند3) ر حجاز (؛ لیکن برخی دیگر، اعم از آن دانسته و سکونت کفّار را در تمامی جزیرة العرب جایز ندانسته‏اند. 4

1. معجم البلدان 2 137 /2. جواهر الکلام 3 291 - 289 /21. المبسوط 47 /2؛ تحریر الاحکام 212 / 2؛ تذکرة الفقهاء 4 335 - 334 / 9. الدروس الشرعیة 39 /2؛ جامع المقاصد 465 /3؛ غایة المراد 498 /1.

منابع

  1. فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 3 : صفحه 83

اصطلاح‌نامه

اعم

مکان ( فقه )

وابسته

سکونت ذمی در جزیرة العرب

منابع

  • فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت (ع) جلد 3 : صفحه 83