عملکردها

تفسیر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

تفسیر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله : تبیین مقاصد قرآن توسط پیامبر (ص)

پیامبر اکرم (ص) را باید مبین حقیقی قرآن دانست. صحابه به آن حضرت مراجعه کرده، هرچه را که فهمش برای آنان دشوار بود از محضر پیامبر (ص) می‌پرسیدند.

قرآن نیز تبیین آیات را وظیفه پیامبر (ص) شمرده، می‌فرماید: «وَأَنزَلْنَا إِلَیْکَ الذِّکْرَ لِتُبَیِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَیْهِمْ»؛ «و این قرآن را به سوی تو فرود آوردیم تا برای مردم آنچه را به سوی ایشان نازل شده است توضیح دهی» (نحل// 44) .

«وَمَا أَنزَلْنَا عَلَیْکَ الْکِتَابَ إِلاَّ لِتُبَیِّنَ لَهُمُ الَّذِی اخْتَلَفُواْ فِیهِ وَهُدًی وَرَحْمَةً لِّقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ»؛ «و ما (این) کتاب را بر تو نازل نکردیم مگر برای اینکه آنچه را در آن اختلاف کرده‏اند برای آنان توضیح دهی و (آن) برای مردمی که ایمان می‏آورند رهنمود و رحمتی است» (نحل// 64) .

از روایات نیز استفاده می‌شود که شخص پیامبر (ص) خود آیات مجمل قرآن را بیان، و ناسخ و منسوخ آن را برای اصحابش مشخص کرده است.

برای آگاهی از تفسیر پیامبر (ص) می‌توان به کتاب‌های تفسیر روایی و کتاب ~الاتقان~ سیوطی (جلد چهارم) مراجعه کرد.

ابن‌مسعود می‌گوید: 'وقتی آیه «الَّذِینَ آمَنُواْ وَلَمْ یَلْبِسُواْ إِیمَانَهُم بِظُلْمٍ» (انعام// 82) نازل شد، به رسول خدا گفته شد: ما به خود ظلم نکرده‌ایم؛ پیامبر (ص) فرمود: مراد از ظلم، شرک است؛ چنان‌که لقمان می‌گوید: «إِنَّ الشِّرْکَ لَظُلْمٌ عَظِیمٌ» (لقمان// 13) .

نیز ر.ک:تفسیر عصر پیامبر (ص).

منابع

  1. مبانی و روشهای تفسیر قرآن : صفحه 39
  2. التفسیر و المفسرون جلد 1 : صفحه 49
  3. تاریخ تفسیر : صفحه (9-20)

اصطلاح‌نامه

اعم

تفسیر قرآن ( علوم قرآنی )

وابسته

روش تفسیری پیامبر ( ص )

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه تفسیر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به زیرصفحه تفسیر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع