عملکردها

آیه طلاق

از دانشنامه علوم اسلامی

رده‌ها
(برای دیدن زیررده‌ها
بر روی "◄" کلیک کنید)

توضیح مفهومی

آیه طلاق : آیه 229 بقره، در باره بعضی احکام طلاق

به آیه 229 سوره بقره 'آیه طلاق' می‌گویند: «الطَّلاَقُ مَرَّتَانِ فَإِمْسَاکٌ بِمَعْرُوفٍ أَوْ تَسْرِیحٌ بِإِحْسَانٍ وَلاَ یَحِلُّ لَکُمْ أَن تَأْخُذُواْ مِمَّا آتَیْتُمُوهُنَّ شَیْئًا إِلاَّ أَن یَخَافَا أَلاَّ یُقِیمَا حُدُودَ اللّهِ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلاَّ یُقِیمَا حُدُودَ اللّهِ فَلاَ جُنَاحَ عَلَیْهِمَا فِیمَا افْتَدَتْ بِهِ تِلْکَ حُدُودُ اللّهِ فَلاَ تَعْتَدُوهَا وَمَن یَتَعَدَّ حُدُودَ اللّهِ فَأُوْلَئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ»؛ «طلاق (رجعی) دو بار است پس از آن یا (باید زن را) بخوبی نگاه داشتن یا بشایستگی آزاد کردن و برای شما روا نیست که از آنچه به آنان داده‏اید چیزی بازستانید مگر آنکه (طرفین) در به پا داشتن حدود خدا بیمناک باشند پس اگر بیم دارید که آن دو حدود خدا را برپای نمی‏دارند در آنچه که (زن برای آزاد کردن خود) فدیه دهد گناهی بر ایشان نیست این ست‏حدود احکام الهی پس از آن تجاوز مکنید و کسانی که از حدود احکام الهی تجاوز کنند آنان همان ستمکارانند».

آیات فراوانی درباره طلاق در قرآن هست و حتی یک سوره نیز 'طلاق' نامیده شده است. با وجود این، برخی تنها آیه 229 سوره بقره را آیه طلاق دانسته‌اند.

برخی از تازه‌ مسلمان‌ها، به پیروی از قانون جاهلیت از قانون اسلامی 'عده' و 'رجوع' (در آیه 228 سوره بقره) سوء استفاده می‌کردند و برای آن که همسر خود را در ناراحتی و سختی قرار دهند، پی‌درپی او را طلاق می‌دادند و پیش از تمام شدن عده رجوع می‌کردند.

این آیه از آن عمل ناجوانمردانه جلوگیری کرده، می‌گوید: تا دو مرتبه طلاق و رجوع صحیح است؛ اما اگر برای بار سوم طلاق انجام گیرد، دیگر حقی برای رجوع نیست.

نیز ر.ک:آیه عده طلاق.

منابع

  1. تفسیر نمونه جلد 2 : صفحه 117
  2. المیزان فی تفسیر القرآن جلد 2 : صفحه 244
  3. قرآن ثقل اکبر جلد 2 : صفحه 345

اصطلاح‌نامه

اعم

آیات الاحکام ( علوم قرآنی )، اسامی آیات

اخص

آیه 002 طلاق، آیه 004 طلاق، آیه 288 بقره

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه آیه طلاق به زیرصفحه آیه طلاق/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • آموزش علوم قرآن جلد 2 : صفحه 425
  • اسباب النزول : صفحه 289
  • التمهید فی علوم القرآن جلد 2 : صفحه (344-345)
  • المیزان فی تفسیر القرآن جلد 2 : صفحه 244
  • تفسیر نمونه جلد 2 : صفحه 117
  • شناخت قرآن جلد 4 : صفحه 21
  • قرآن ثقل اکبر جلد 2 : صفحه 345
  • لباب النقول فی اسباب النزول : صفحه 34، 198
  • نیل الخیرات فی القراءات العشرة جلد 2 : صفحه 244