عملکردها

آیه بیع (علوم قرآنی )

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

آیه بیع ( علوم قرآنی ) : آیه 275 سوره بقره، در باره حرمت ربا و حلّیّت بیع

آیه 275 سوره بقره را «آیه بیع» می‌گویند: «الَّذِینَ یَأْکُلُونَ الرِّبَا لاَ یَقُومُونَ إِلاَّ کَمَا یَقُومُ الَّذِی یَتَخَبَّطُهُ الشَّیْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ذَلِکَ بِأَنَّهُمْ قَالُواْ إِنَّمَا الْبَیْعُ مِثْلُ الرِّبَا وَأَحَلَّ اللّهُ الْبَیْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا فَمَن جَاءهُ مَوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّهِ فَانتَهَیَ فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَی اللّهِ وَمَنْ عَادَ فَأُوْلَئِکَ أَصْحَابُ النَّارِ هُمْ فِیهَا خَالِدُونَ»؛ «کسانی که ربا می‏خورند، (از گور) برنمی‏خیزند مگر مانند برخاستن کسی که شیطان بر اثر تماس‏، آشفته‏سرش کرده است‏. این بدان سبب است که آنان گفتند: (داد و ستد صرفاً مانند رباست‏.) و حال آنکه خدا داد و ستد را حلال‏، و ربا را حرام گردانیده است‏. پس‏، هر کس‏، اندرزی از جانب پروردگارش بدو رسید، و (از رباخواری‏) باز ایستاد، آنچه گذشته‏، از آنِ اوست‏، و کارش به خدا واگذار می‏شود، و کسانی که (به رباخواری‏) باز گردند، آنان اهل آتشند و در آن ماندگار خواهند بود».

برخی این آیه را از مصادیق آیات مجمل دانسته‌اند زیرا ربا به معنای زیادت است و در هر بیعی زیادت وجود دارد پس باید به وسیله تعیین مورد حرام از حلال، از آیه رفع اجمال شود.

منابع

  1. الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 63

اصطلاح‌نامه

مترادفات

از واژه «آیه بیع ( علوم قرآنی )» بجای واژه‌های زیر استفاده کنید:

آیه 275 بقره

اعم

سوره بقره

وابسته

آیه ربا ( علوم قرآنی )، اسامی آیات

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه آیه بیع (علوم قرآنی ) به زیرصفحه آیه بیع (علوم قرآنی )/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • الاتقان فی علوم القرآن جلد 3 : صفحه 63