عملکردها

آسمان دنیا ( علوم قرآنی)

از دانشنامه علوم اسلامی

توضیح مفهومی

آسمان دنیا ( علوم قرآنی ) : نزدیک ترین آسمان به زمین و محل نزول دفعی قرآن بنابر یک قول

آسمان دنیا (سماء الدنیا) از تعابیر مورد استعمال در قرآن (صافات: 6؛ فصّلت: 12) و احادیث است. در علوم قرآن، در بحث از کیفیت انزال قرآن، بنابر قولی که سیوطی آن را اصحّ و اشهر می‌داند، قرآن را دارای دو نزول دانسته‌اند: نزول جمعی و به صورت یکپارچه به آسمان دنیا در شب قدر، و پس از آن، نزول تدریجی در طول مدت رسالت بر قلب پیامبر (ص) . مفسران سنی و شیعی نیز معمولا ذیل آیه 185 سوره بقره و آیه 3 سوره دخان نزول دفعی قرآن به آسمان دنیا را از ابن عباس نقل می‌کنند.

از محل نزول دفعی قرآن در آسمان دنیا در بعضی احادیث شیعی- مثل حدیث منقول از امام صادق (ع) - به 'بیت المعمور'، و در منابع سنی به 'بیت العزّة' تعبیر شده است.

برخی از دانشمندان علوم قرآنی حکمت نزول دفعیِ مجموع قرآن به آسمان دنیا را تفخیم و بزرگداشت خاتم انبیاء و کتاب وی- در مقایسه با سایر انبیاء و امت ها- دانسته‌اند.

نیز ر.ک:نزول دفعی.

منابع

  1. الاتقان فی علوم القرآن جلد 1 : صفحه (146-150)
  2. التبیان فی تفسیر القرآن جلد 10 : صفحه 384
  3. تفسیر احسن الحدیث جلد 1 : صفحه 343
  4. تفسیرالبیضاوی (انوار التنزیل و اسرار التاویل) جلد 1 : صفحه 125

اصطلاح‌نامه

اعم

موضوعات قرآن

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه آسمان دنیا ( علوم قرآنی) به زیرصفحه آسمان دنیا ( علوم قرآنی)/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • الاتقان فی علوم القرآن جلد 1 : صفحه (146-150)
  • التبیان فی تفسیر القرآن جلد 10 : صفحه 384
  • تفسیر احسن الحدیث جلد 1 : صفحه 343
  • تفسیرالبیضاوی (انوار التنزیل و اسرار التاویل) جلد 1 : صفحه 125