آیه حکمت
از دانشنامه علوم اسلامی
توضیح مفهومی
آیه حکمت : آیه 269 بقره، در باره اهمیت و ارزش حکمت
به آیه 269 سوره بقره «آیه حکمت» گفته میشود: «یُؤْتِی الْحِکْمَةَ مَنْ یَشاءُ وَ مَنْ یُؤْتَ الْحِکْمَةَ فَقَدْ أُوتِیَ خَیْراً کَثِیراً وَ ما یَذَّکَّرُ إِلاَّ أُولُوا الْأَلْبابِ»؛ « (خدا) دانش و حکمت را به هر کس بخواهد (و شایسته بداند) میدهد، و به هر کس حکمت داده شود، خیر فراوانی داده شده است. و جز خردمندان، (این حقایق را درک نمیکنند، و) متذکر نمیگردند».
خداوند به بعضی از افراد بر اثر پاکی و جهاد با نفس، نوعی علم و بینش میدهد که آثار و فوائد اطاعت الهی و از جمله انفاق و نقش حیاتی آن در اجتماع را درک کند و میان آن و وساوس شیطانی فرق بگذارد.
در تفسیر «حکمت» معانی زیادی ذکر شده از جمله: «معرفت و شناخت اسرار جهان هستی» و «آگاهی از حقایق قرآن» و «رسیدن به حق از نظر گفتار و عمل» و «معرفت و شناسایی خدا» و «آن نور الهی که وسوسههای شیطانی را از الهامات الهی جدا میسازد». و ظاهر این است حکمت یک معنای وسیع دارد که تمام این امور، حتی نبوت را- که از معانی آن شمرده شده- شامل میشود که آن نوعی از علم و آگاهی است، و در اصل از ماده حکم- (بر وزن حرف) به معنای منع- گرفته شده و از آنجا که علم و دانش و تدبیر، انسان را از کارهای خلاف باز میدارد به آن حکمت گفتهاند.
بدیهی است منظور از جمله «مَنْ یَشاءُ» (هر کس را که بخواهد) این نیست که خداوند بدون هیچ علتی حکمت و دانش را به این و آن میدهد، بلکه اراده و مشیت خداوند همه جا آمیخته با شایستگیهای افراد است، یعنی هر کس را شایسته ببیند از این سرچشمه زلال حیاتبخش سیراب مینماید.
قابل توجه این که در این آیه میفرماید: به هر کس دانش و حکمت داده شد خیر و برکت فراوان داده شده است، نه خیر مطلق، زیرا خیر و سعادت مطلق تنها در دانش نیست بلکه دانش تنها یکی از عوامل مهم آن است.
منابع
- تفسیر نمونه جلد 2 : صفحه 340
- مجمع البیان فی تفسیرالقرآن جلد 2 : صفحه 659
- الدر المنثور فی التفسیر بالماثور جلد 1 : صفحه 348
اصطلاحنامه
مترادفات
از واژه «آیه حکمت» بجای واژههای زیر استفاده کنید:
اعم
نمایههای موضوعی
جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاحنامه).
برای دسترسی به نمایههای شامل واژه آیه حکمت به زیرصفحه آیه حکمت/نمایههای موضوعی مراجعه کنید.