عملکردها

اسامی قرآنی صحابه

از دانشنامه علوم اسلامی

نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ مهٔ ۲۰۱۶، ساعت ۱۵:۲۹ توسط Hashemi (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)

توضیح مفهومی

اسامی قرآنی صحابه : نام‌های یاران پیامبر (ص) در قرآن

از میان صحابه پیامبر (ص) تنها نام «زید» در قرآن (احزاب// 37) آمده است: «فَلَمَّا قَضَی زَیْدٌ مِّنْهَا وَطَرًا زَوَّجْنَاکَهَا»؛ «پس چون زید از آن (زن) کام برگرفت (و او را ترک گفت) وی را به نکاح تو درآوردیم».

زید بن حارثه فرزندخوانده رسول خدا (ص) است. شیخ طبرسی و دیگر مفسران معتقدند «ادعیاء» (جمع «دعی» یعنی فرزندخوانده یا پسرخوانده) در آیه 4 سوره احزاب، در باره زید بن حارثه است که رسول خدا (ص) پیش از بعثت او را که اسیر بود، در بازار عکاظ خرید و پس از بعثت او را به اسلام دعوت کرد؛ و زید نیز اسلام را پذیرفت. جدّ زید و برخی از بستگان وی برای آزادی او به مکه آمدند؛ ولی زید از رسول خدا (ص) جدا نشد و رسول خدا (ص) او را به فرزندی پذیرفت؛ لذا او را زید بن محمد می‌خواندند.

او سپس با زینب دختر عمه پیامبر (ص) ازدواج کرد. بعدها آن دو به علت ناسازگاری از هم جدا شدند. پس از جدایی زینب از زید، رسول خدا (ص) برای تعلیم احکام دین و درهم شکستن سنت جاهلی که همسر پسرخوانده را همانند همسر پسر می‌دانستند، با زینب ازدواج کرد، و آیه 37 سوره احزاب (متضمن نام زید) در این باره نازل شد.

منابع

  1. الاتقان فی علوم القرآن : صفحه 480
  2. اعلام القرآن : صفحه (333-337)

اصطلاح‌نامه

اعم

اَعلام تاریخی قرآن

نمایه‌های موضوعی

جستجوی محتوای اطلاعاتی منابع به منظور دستیابی کاربران به موضوع مورد نظر از بین سایر موضوعات، از طریق واژگان کنترل شده(اصطلاح‌نامه).

برای دسترسی به نمایه‌های شامل واژه اسامی قرآنی صحابه به زیرصفحه اسامی قرآنی صحابه/نمایه‌های موضوعی مراجعه کنید.

منابع

  • اعلام القرآن : صفحه (333-337)
  • الاتقان فی علوم القرآن جلد 4 : صفحه 80
  • الاتقان فی علوم القرآن : صفحه 480