آیات مهادنه
از دانشنامه علوم اسلامی
بر روی "◄" کلیک کنید)
توضیح مفهومی
آیاتی است که فقها برای اثبات یا نفی مطلبی در باب مهادنه به آن استدلال کردهاند که چند طایفه است.
الف: آیات اثبات مهادنه شامل:
1- آیه4 سوره توبه: « الاّ الذین عاهدتم من المشرکین ثم لم ینقصوکم شیئاً و لم یظاهروا علیکم احداً فاتمّوا الیهم عهدهم الی مدتهم » مگر کسانی از مشرکان که با آنها عهد بستید، و چیزی از آن را در حق شما فروگذار نکردند، و احدی را بر ضد شما تقویت ننمودند؛ پیمان آنها را تا پایان مدتشان محترم بشمرید؛ [۱] .
2- آیه7 سوره توبه: « الاّ الذین عاهدتم عند المسجدالحرام فماستقاموا لکم فاستقیموا لهم » مگر کسانی که نزد مسجد الحرام با آنان پیمان بستید؛ (و پیمان خود را محترم شمردند؛) تا زمانی که در برابر شما وفادار باشند، شما نیز وفاداری کنید، ! [۲] .
3- آیه56 سوره انفال: « الذین عاهدت منهم ثم ینقضون عهدهم فی کل مرة و هم لا یتقون »همان کسانی که با آنها پیمان بستی؛ سپس هر بار عهد و پیمان خود را میشکنند؛ و (از پیمان شکنی و خیانت، ) پرهیز ندارند [۳] .
4- آیه61 سوره انفال که به آیه جنوح معروف است: « و ان جنحوا للسلم فاجنج لها و توکل علی اللّه » و اگر تمایل به صلح نشان دهند، تو نیز از در صلح درآی؛ و بر خدا توکل کن [۴] .
5- آیه2 سوره توبه: « فسیحوا فی الارض اربعة اشهروا علموا انکم غیر معجزی اللّه »با این حال، چهار ماه (مهلت دارید که آزادانه) در زمین سیر کنید (و هر جا میخواهید بروید، و بیندیشید) ! و بدانید شما نمیتوانید خدا را ناتوان سازید، (و از قدرت او فرار کنید! و بدانید) [۵] .
6- آیه5 سوره توبه معروف به آیه انسلاخ: « فاذا انسلخ الاشهرالحرام فاقتلوا المشرکین حیث وجدتموهم » (اما) وقتی ماههای حرام پایان گرفت، مشرکان را هر جا یافتید به قتل برسانید؛ [۶]
ب: آیات منع مهادنه شامل:
1- آیه35 سوره محمد (ص) : « فلا تهنوا و تدعوا الی السلم و انتم الاعلون و اللّه معکم و لن یترکم اعمالکم » پس هرگز سست نشوید و (دشمنان را) به صلح (ذلتبار) دعوت نکنید در حالی که شما برترید، و خداوند با شماست و چیزی از (ثواب) اعمالتان را کم نمیکند! [۷] .
2- آیه9 سوره ممتحنه: « انما ینهاکم اللّه عن الذین قاتلوکم فی الدین و اخرجوکم من دیارکم و ظاهروا علی اخراجکم ان تولوهم » تنها شما را از دوستی و رابطه با کسانی نهی میکند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانه هایتان بیرون راندند یا به بیرونراندن شما کمک کردند [۸] .
3- آیه1 سوره ممتحنه: « یا ایها الذین امنوا لاتتخذوا عدوی و عدوکم اولیاء تلقون الیهم بالمودّه »ای کسانی که ایمان آوردهاید! دشمن من و دشمن خودتان را دوست نگیرید! شما نسبت به آنان اظهار محبت میکنید.
بعضی از فقها آیات فوق الذکر را از حیث ظاهر دلیل بر منع مهادنه دانسته و نتیجه گرفتهاند که مهادنه در صورت مصلحت جایز است [۹] .
ج: آیات مربوط به نقض مهادنه:
1- آیه7 سوره توبه: « فماستقاموا لکم فاستقیموا لهم » مگر کسانی که نزد مسجد الحرام با آنان پیمان بستید؛ (و پیمان خود را محترم شمردند؛) تا زمانی که در برابر شما وفادار باشند، شما نیز وفاداری کنید [۱۰] .
2- آیه58 سوره انفال: « و امّا تخافنّ من قوم خیانة فانبذ الیهم علی سواء ان اللّه لا یحب الخائبین »و هرگاه (با ظهور نشانههایی، ) از خیانت گروهی بیم داشته باشی (که عهد خود را شکسته، حمله غافلگیرانه کنند) ، بطور عادلانه به آنها اعلام کن که پیمانشان لغو شده است؛ زیرا خداوند، خائنان را دوست نمیدارد! [۱۱] .
3- آیه4 سوره توبه: « الاّ الذین عاهدتم من المشرکین ثمّ لم ینقصوکم شیئاً »مگر کسانی از مشرکان که با آنها عهد بستید، و چیزی از آن را در حق شما فروگذار نکردند [۱۲] .
د: آیات مربوط به اشتراط فسخ در عقد مهادنه مانند: آیه141 سوره نساء: « لن یجعل اللّه للکافرین علی المؤمنین سبیلا » خداوند هرگز کافران را بر مؤمنان تسلطی نداده است [۱۳].
پانوشت
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 293
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 294
- ↑ مجله فقه اهل بیت جلد 11 : صفحه [۱]
- ↑ المبسوط فی فقه الامامیة : صفحه 37 2 37
- ↑ تذکرة الفقهاء (ط ج) جلد 9 : صفحه 355
- ↑ جامع المقاصد فی شرح القواعد جلد 3 : صفحه 376
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 297
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 297
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 297
- ↑ مجله فقه اهل بیت جلد 11 : صفحه 111
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 294
- ↑ جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 294
- ↑ مجله فقه اهل بیت جلد 11 : صفحه 47
منابع
- تذکرة الفقهاء (ط ج) جلد 9 : صفحه 352
- مجله فقه اهل بیت جلد 11 : صفحه 2
- مجله فقه اهل بیت جلد 11 : صفحه 3
- جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 293
- جواهرالکلام فی شرح الشرایع الاسلام جلد 21 : صفحه 297
- قواعدالاحکام جلد 1 : صفحه 516
- تذکرة الفقهاء (ط ج) جلد 9 : صفحه 356
- تذکرة الفقهاء (ط ج) جلد 9 : صفحه 353
- مجله فقه اهل بیت جلد 11 : صفحه 10
- مجله فقه اهل بیت جلد 11 : صفحه 112
- جامع المقاصد فی شرح القواعد جلد 3 : صفحه 472