عملکردها

راهنما

ویرایش صفحه‌ها

از دانشنامه علوم اسلامی

ویرایش صفحه‌ها

امکان «’’’ویرایش’’’» صفحه‌ها توسط تمام کابران از شاخصه‌های اصلی این ویکی می‌باشد. تقریباً بالای هر صفحهٔ ویکی‌ پیوندی وجود دارد که می‌گوید «ویرایش». این پیوند به شما اجازه ویرایش صفحه‌ای که مشاهده می‌کنید را می‌دهد. امکان ویرایش صفحات برای کاربرانی که نام کاربری ندارند یا به وارد سامانه نشده‌اند وجود دارد اما تغییرات بعد از تایید مدیران نمایش داده خواهد شد. در این حالت برای دیدن تغییراتی که اعمال نموده‌اید پیش‌نمایش صفحه را ببینید.

به وبگاه‌هایی که در آن‌ها به هر شخصی اجازهٔ ویرایش داده می‌شود، «ویکی» می‌گویند.

مشاهدهٔ پیش‌نمایش

از قابلیت های جالب ویکی استفاده از کلید پیش‌نمایش است. این کلید به شما امکان می‌دهد تا پیش از ذخیرهٔ صفحه، آن را مشاهده کنید. همهٔ ما اشتباه می‌کنیم؛ کلید پیش‌نمایش به شما اجازه می‌دهد تا جلوی این اشتباه‌ها را بگیرید. اگر به زدن کلید پیش‌نمایش عادت کنید، هم خود و هم دیگران را از شر زحمت‌های زیاد آسوده ساخته‌اید. این کلید همچنین به شما اجازه می‌دهد تا قبل از ذخیره‌سازی صفحه، قالب‌بندی آن را دیده و در صورت نیاز آن را عوض کنید.

این امر به ویژه از آن جهت مهم است که ممکن است بخواهید تغییرات دیگری را روی صفحه انجام دهید. همچنین باعث می‌شود صفحه را فقط یک بار ذخیره کنید و تاریخچهٔ صفحه را شلوغ نکنید.

نکتهٔ مهم دیگری که باید به خاطر بسپارید این است که ویرایش‌هایی را که پیش‌نمایش کرده‌اید ذخیره کنید. مشکل متعارفی که بین تازه‌واردان وجود دارد این است که پس از کلیک روی کلید پیش‌نمایش، به صفحات دیگر رفته و فراموش می‌کنند بازگردند و متن خود را ذخیره کنند. اگر می‌خواستید درستی مقصد پیوندهای خود را آزمایش کرده و روی آن‌ها کلیک کنید، سریعاً روی کلید Back کلیک کرده و متن اصلی خود را ذخیره کنید.

خلاصهٔ ویرایش

پیش از ذخیره‌سازی صفحه بهتر است خلاصه‌ای از تغییراتی که داده‌اید را در جعبهٔ متن «خلاصه» که بین پنجرهٔ ویرایش و کلیدهای ذخیره‌سازی و پیش‌نمایش وجود دارد وارد کنید. بهتر است که این متن بسیار مختصر و مفید باشد.

تاریخچه و تفاوت

سابقه و تغییرات هر ویرایشی که در ویکی انجام شود، ثبت و نگهداری می‌شود. به عبارت دیگر هیچ ویرایشی از ویکی حذف نمی‌شود البته ویرایش‌های خرابکارانه که توسط مدیران اصلاح می‌شوند از این قاعده مستثنی هستند.

همین نکته می‌طلبد که سوابق ویرایش‌ها و نسخه‌های مختلف یک صفحه (شامل مقاله، بحث مقاله، صفحهٔ کاربری و بحث کاربر) همان‌طور که ثبت می‌شوند قابل بازخوانی/ویرایش مجدد باشند. تاریخچه عبارت است از سوابق ویرایش‌ها که مشخص می‌کند چه کسی و در چه تاریخی این ویرایش را انجام داده‌است، و تفاوت یعنی اختلاف بین دو نسخهٔ یا دو ویرایش از یک صفحه.

در جاهای مختلفی شما ممکن است به پیوندهایی با عنوان تاریخچه و تفاوت برخورد کنید. محتمل‌ترین جا صفحه تغییرات اخیر است. در این صفحه که مملو از ویرایش‌های جدید همهٔ کاربران است (هر ویرایش در یک خط) کنار هر ویرایش دو پیوند (تفاوت) و (تاریخچه) قرار دارد. با دنبال کردن پیوند تفاوت می‌بینید کاربری که این ویرایش را انجام داده (که نام کاربری‌اش را در انتهای همان سطر می‌بینید) در این ویرایش (ویرایشی که پیوند تفاوت کنار آن را دنبال کرده‌اید) نسبت به ویرایش پیشین چه تغییراتی انجام داده‌است.

همچنین با دنبال کردن پیوند تاریخچه، فهرستی از چند ده ویرایش آخر آن صفحه را مشاهده می‌کنید. (پیوند تاریخچه در بالای تمام صفحات وجود دارد) در صفحهٔ تاریخچه کنار هر سطر (که در واقع نماینده یک ویرایش است) دکمه‌های رادیویی می‌بینید. با انتخاب دو دکمه (هر دکمه در یک سطر) و فشردن دکمه مقایسهٔ نسخه‌های انتخاب‌شده، تفاوت بین آن دو نسخه‌ای را که انتخاب کرده‌اید می‌بینید.

نشانه‌گذاری‌های ویکی

ویکی علوم اسلامی بر با استفاده از نرم‌افزار مدیا ویکی راه‌اندازی شده است. در این نرم‌افزار از کدهای ساده‌ای برای قالب‌بندی استفاده می‌شود. با تعدادی از این کدها آشنا شوید.

متن پُررنگ کج

برچسب‌های معمول ویکی عبارتند از درشت و کج (ایتالیک). عمل پررنگ کردن و کج کردن یک متن با قرار دادن چند اپوستروف (') دور یک واژه انجام می‌شود:

  • ''کج'' به صورت کج نمایش می‌یابد. (۲ نشانهٔ اپوستروف در هر طرف)
  • '''پُررنگ''' به صورت پُررنگ نمایش می‌یابد. (۳ نشانهٔ اپوستروف در هر طرف)
  • '''''پررنگ کج''''' به صورت پررنگ کجنمایش می‌یابد. ((۳+۲) ۵ اپوستروف در هر طرف)

عنوان و زیر عنوان

عنوان‌ها و زیرعنوان‌ها راه‌های آسانی برای پیشبرد ساختار یک مقاله هستند. اگر دیدید که دو یا چند موضوع در یک مقاله در حال توضیح می‌باشند، می‌توانید آن مقاله را با قرار دادن یک عنوان برای هر بخش به قسمتهای کوتاه‌تری تقسیم کنید.

عنوان‌ها را به صورت‌های زیر می‌توانید بسازید:

  • ==عنوان اصلی== (۲ نشانهٔ مساوی)
  • ===زیرعنوان=== (۳ نشانهٔ مساوی)
  • ====یک پله پایینتر==== (۴ نشانهٔ مساوی)

اگر یک مقاله دست‌کم دارای چهار عنوان باشد، یک فهرست مندرجات به طور خودکار برای آن ساخته می‌شود.

تورفتگی

تورفتگی می‌تواند نمای یک صفحه را قابل درک ساخته و خواندن آن را آسانتر کند.

چندین شیوه برای تورفتگی وجود دارد:

تورفتگی ساده

ساده‌ترین شیوهٔ ایجاد تورفتگی متن، قرار دادن نشانهٔ دونقطه (:) در ابتدای یک خط است. هرچه تعداد دونقطه‌ها بیشتر شود متن بیشتر به داخل فرو می‌رود. رفتن به خط بعد (با فشار کلید Enter یا Return) نشانهٔ پایان تورفتگی و شروع خط بعد از ابتدای خط است.

برای مثال:

این خط کاملاً در سمت راست واقع شده‌است.
:این خط کمی تورفتگی دارد.
::تورفتگی این خط بیشتر است.

به این صورت نمایش می‌یابد:

این خط کاملاً در سمت راست واقع شده‌است.
این خط کمی تورفتگی دارد.
تورفتگی این خط بیشتر است.

نشانهٔ نکته

با استفاده از نشانهٔ نکته که معمولاً برای فهرست‌ها استفاده می‌شود نیز می‌توانید تورفتگی ایجاد کنید. برای ایجاد یک نشانهٔ نکته از (*) استفاده کنید. استفادهٔ بیشتر از نشانهٔ نکته نیز در ابتدای پاراگراف مانند علامت دونقطه باعث تورفتگی بیشتر خط می‌شود.

مثال ساده:

*اولین فقرهٔ فهرست
*دومین فقرهٔ فهرست
**زیرفهرست دومین فقرهٔ فهرست
*سومین فقرهٔ فهرست

به این صورت نمایش می‌یابد:

  • اولین فقرهٔ فهرست
  • دومین فقرهٔ فهرست
    • زیرفهرست دومین فقرهٔ فهرست
  • سومین فقرهٔ فهرست

خطوط شماره‌گذاری شده

همچنین می‌توانید فهرست‌های شماره‌گذاری شده نیز به وجود بیاورید. برای این حالت از نشانهٔ شماره (#) استفاده کنید. این نشانه بیشتر برای نظرسنجی‌ها و رای‌گیری‌ها به کار می‌رود. در اینجا هم می‌توانید با استفاده از تعدد #ها در ابتدای خط، تورفتگی ایجاد کنید.

مثال:

#اولین مورد
#دومین مورد
##یک مورد زیر دومین مورد
#سومین مورد

به این صورت نمایش می‌یابد:

  1. اولین مورد
  2. دومین مورد
    1. یک مورد زیر دومین مورد
  3. سومین مورد

بازگشت به صفحه راهنما